miercuri, 23 decembrie 2015

Insula Rhodos, perla Dodecanezului

Insula Rhodos este cea mai mare si mai estica insula din Arhipelagul Dodecanez si imbina patrimoniul sau natural deosebit de frumos cu o istorie fascinanta, prezenta la tot pasul in numeroasele monumente, situri arheologice si muzee de pe insula


            Scaldata de valurile Marii Meditarane in partea de est si de apele Marii Egee in partea de est, Insula Rhodos se afla sub un soare arzator ce straluceste 300 de zile pe an, imblanzit de vanturile puternice ce bat dinspre vest. De asemenea, insula se mandreste cu unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia, cursurile de apa si izvoarele sprintene. Clima insulei este blanda si permite trandafirilor si dafinilor sa creasca din abundenta. Nu lipsesc nici emblematicii maslini, leandri si pini ce impanzesc relieful predominant stancos al insulei

            Capitala cu acelasi nume cu al insulei, Rhodos, este remarcabila prin faptul ca poate fi segmentata in trei parti distincte: o regiune antica, o regiune medievala si o regiune moderna. O fuziune de culturi diferite impletite cu evenimente istorice si trasaturi specifice ale unor civilizatii din trecut, si-au pus cu toatele amprenta asupra acestui loc atat de special din Grecia. Una dintre minunile lumii antice, colosul din Rhodos s-a aflat tot aici.

            Orasul vechi este principala atractie a capitalei si epateaza cu cele 11 porti de intrare ale sale. Aici turistii vor putea vedea pavajul in alb si negru, mozaicurile ce amintesc de vremurile antice si ruinele templelor lui Zeus, Apolo si Atena. Orasul modern detine o zona pietonala intesata cu cafenele, resturante si magazine, perfecta pentru o sesiune de cumparaturi.



            Acropola din Rhodos este si ea un puternic punct de atractie turistica, cu numeroasele sale vestigii ale templelor grecesti din antichitate, alaturi de un alt monument istoric fascinant, Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor de Rodos ce domina vechiul oras. Palat si totodata fortareata, este considerat a fi o minune arhitecturala, cu intrarea sa monumentala cu arcade magnifice.

            Cateva dintre obiectivele turistice ale orasului Rhodos:

            Palatul Marelui Maestru al Cavalerilor de Rodos: este un vestigiu cu o puternica incarcatura istorica. Inaltandu-se semet pe stancile insulei, palatul a avut un important rol de aparare impotriva cotropitorilor. Construit pe locul ruinelor unei fortarete bizantine, palatul a fost distrus ulterior de o explozie si refacut intre anii 1937 – 1949. Cele mai frumoase exponate sunt mozaicurile si sculpturile din perioada Elena, Romana si pre-crestina si  mobile din secolele XV si XIX.

Muzeul de Arheologie din Rhodos: este gazduit de cladirea medievala a Spitalului Cavalerilor si detine o colectie frumoasa de exponate ce acopera o perioada de timp ce incepe cu perioada arhaica si se incheie cu perioada influentelor elene si romane. Stela din Criton si Timarista din secolul V i.Hr, statuia Afroditei scaldandu-se, stela funerara a unui razboinic mort din secolul II, sunt doar cateva dintre cele mai interesante exponate

Sinagoga Kahal Shalom: este una dintre cele mai veci sinagogi din Grecia si a fost construita in anul 1577 fiind inca folosita in scopul rugaciunii.



Portul Mandraki: este un loc frumos pentru o plimbare si pentru a trage cu ochiu la activitatea portuara intensa.

Centrul istoric medieval Rhodos: este inscris pe lista patrimoniului Mondial UNESCO si este un oras alcatuit din 200 de stradute ce nu au nume, inguste si pietruite cu pietre rotunde. Strada Cavalerilor lunga de 600 de metri, facea legatura pe vremuri intre Acropola si portul orasului, iar la inceputul secolului a XVI-lea devenea un loc favorit al hangiilor. Printre cele mai faimoase hanuri se numara: Hanul limbii italiene construit in anul 1519, Palatul familiiei Villiers si Hanul Frantei construit in anul 1492 si care in prezent adaposteste Institutul de Limba Franceza. Tot in aceasta regiune se afla si Palatul Cavalerilor si Piata Simi intesata de comercianti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu